Ghid de utilizareUtilizare

UTILIZARE:

• Daca folositi in calculator o nuanta oarecare (CMYK), veti putea afla ce va rezulta la tipar, gasind cea mai apropiata combinatie din paletar.

• In faza de creatie, puteti evita sau alege o nuanta, cautand-o pe paletar, si folosind valorile CMYK in programul dumneavoastra grafic.

• Cand aveti neclaritati asupra unei nuante tiparite puteti compara cea mai apropiata nuanta de pe paletar cu continutul fisierului grafic.

• Avand la dispozitie o gama larga de culori, ordonate logic, folositi paletarul atunci cand alte produse similare acopera un numar mai mic de culori ce nu va satisfac, sau nu permit o regasire usoara sau completa.

• Filele paletarului sunt taiate direct in culoare, neavand vreo margine alba care ar ingreuna comparatia atunci cand plasati fila paletarului pe mostra de culoare dorita.

• Atunci cand clientul dvs. acorda Bunul de Tipar pe baza unei listari color sau a imaginii de pe ecran, folositi INDEXUL pentru a ajusta corespunzator procentele de culoare din fisier, cu nuantele ‘vazute’ de client.

Evitati culorile suplimentare, atunci cand aveti de reprodus mai multe culori de firma in aceeasi lucrare, tiparindu-le direct in policromie (ex. siglele unor companii reprezentate de catre clientul dvs., personalizari de calendare etc.)

Cand scanati sau cand executati fotografii, includeti in cadru o fila din INDEXUL CULORILOR ca reper cunoscut de culoare pentru ajustarea viitoare, in fisier, a culorilor.

• Cand doriti sa alegeti o culoare (de ex. un fundal) o puteti gasi rasfoind INDEXUL, si chiar mai mult, alaturand doua file din INDEX, puteti vedea cat de armonios se asorteaza culorile (de ex. o grafica sau un text pe un fundal).

• Alegeti o nuanta similara cu cea dorita, cu cele mai putine componente C,M,Y sau K, in cazul in care aveti 'sparturi' in raster.

• In combinatie cu uneltele din Photoshop (ex. ‘Curves’ sau 'Levels'), si un tipar de proba intermediar, calibrati imaginea scanata, cu originalul, ajustand fin valorile pixelilor din fisier, pentru fiecare plan C, M, Y, K (de ex. la reproduceri dupa tablouri).

Puteti controla oricand procesul de tiparire la masinile de tipar cu un grup sau cu doua grupuri de culoare, observand practic pe INDEX cum trebuie sa iasa orice combinatie partiala de culori (ex. placile Black + Cyan, sau placile Black + Cyan + Yellow), in oricare din zonele de pe coala in care cunoasteti procentele respective.

• Desi variatia procentelor de culoare este din 10 in 10 %, puteti aprecia vizual si variatia cu 5% alaturand filele cu 2 nuante ce difera intre ele pe unul din planele de culoare cu 10% (ex. alaturand culorile <C:10, M:10, Y:50, K:20> si <C:10, M:20, Y:50, K:20>, va dati seama si cum arata nuanta de mijloc <C:10, M:15, Y:50, K:20>).

Cum regasiti nuanta de pe index, corespunzatoare unei nuante de pe o mostra tiparita, pe care doriti sa o reproduceti?
Vizual, sunt prea multe variante. Un sfat ar fi sa priviti sub lupa mostra tiparita, in zona nuantei respective, observand ce componente CMYK au punctele de raster. De mare ajutor ar fi sa vedeti daca lipseste vreuna din culorile de baza C, M, Y sau K. Experienta va va ajuta apoi sa estimati (dupa marimea punctelor) procentul de culoare.
De exemplu, ati observat ca lipseste M, ca Y este undeva intre 30% si 50%, K e slab dar nu e mai mult de 20%, iar C este uniform intins, deci 100%.
Astfel, selectati din INDEX filele cu K: 10% sau K:20%.
Dintre acestea, cautati in cele cu Y:30%, Y:40% si Y:50%.
Apoi, pe aceste file, priviti coloanele cu M:0%, jos catre cotorul INDEX-ului unde C este 100%.
Deci ati extras din INDEX 6 file.
Puneti aceste file pe mostra tiparita si analizati simultan sub lupa cum arata punctele de raster pe file in comparatie cu punctele de pe mostra tiparita. Nuanta de pe fila care se apropie cel mai mult de mostra sursa este punctul dvs de plecare in alegerea culorii pentru introducerea in calculator.
ATENTIE: Este posibil ca mostra dvs. sa fi fost tiparita la un alt numar de linii pe inch (lpi), deci punctele de raster ar avea marimea diferita de punctele de pe INDEX. Si in acest caz sunteti pe drumul cel bun, deoarece aspectul general, dispunerea punctelor, variatia lor in dimensiune este similara, indiferent de raster (lpi).

Cum rafinati cautarea?
- daca nuanta finala gasita difera putin de cea pe care doriti sa o reproduceti, incercati sa alaturati doua file cu nuante ce difera cu 10%, aplicand sfatul nostru privind variatia de 5%. Puteti compara nu doar file alaturate, ci si file aflate la adancimi diferite in paletar (de ex. K:20% cu K:30% etc.)

• INDEXUL s-a dovedit util si in lucrul cu copiatoarele color cu interfata de printare de pe calculator, sau imprimante laser color.


PROMOTIE

 

Trimite unui prieten...